Termín:kyselina pikrová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina pikrová | |Name=kyselina pikrová | ||
− | |Definition= | + | |Definition=2,4,6-trinitrofenol, slabožltá kryštalická látka |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum picronitricum | |Synonyms=acidum picronitricum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť (g. pikros = horký). Na lakmus reaguje kyslo a so zásadami dáva kryštalické soli pikrany (pikráty). Kyslé vlastnosti kys. pikrovej vyplývajú z prítomnosti skupín –NO₂. Nitroskupina odčerpáva z ''o''-polohy a ''p''-polohy elektróny silným indukčným a mezomérnym efektom, a tým zoslabuje väzbu O–H a vodík má schopnosť oddisociovať ako protón. Kyselina pikrová sa používa v laboratóriu ako Esbachovo činidlo (rozt. v prostredí kys. citrónovej) pri rôznych analýzach, napr. pri Jaffého teste. |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Verzia zo dňa a času 09:01, 2. október 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | 2,4,6-trinitrofenol, slabožltá kryštalická látka |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť (g. pikros = horký). Na lakmus reaguje kyslo a so zásadami dáva kryštalické soli pikrany (pikráty). Kyslé vlastnosti kys. pikrovej vyplývajú z prítomnosti skupín –NO₂. Nitroskupina odčerpáva z o-polohy a p-polohy elektróny silným indukčným a mezomérnym efektom, a tým zoslabuje väzbu O–H a vodík má schopnosť oddisociovať ako protón. Kyselina pikrová sa používa v laboratóriu ako Esbachovo činidlo (rozt. v prostredí kys. citrónovej) pri rôznych analýzach, napr. pri Jaffého teste. |
Synonymum: | acidum picronitricum |