Termín:kyselina mravčia: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina mravčia |Definition=ac. formicicum, HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kys. Vo voľnej forme je kys. mrav…“) |
|||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina mravčia | |Name=kyselina mravčia | ||
− | |Definition= | + | |Definition=HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kyselina |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum formicicum | |Synonyms=acidum formicicum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov [l. ''formica'' mravec], v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná a. f. je bezfarebná tekutina ostrého zápachu. Reaguje nielen ako kyselina, ale aj ako aldehyd, čo sa prejavuje najmä v jej redukčnom účinku. K. m. sa používa ako konzervant ovocných štiav a na dezinfekciu; má totiž podobný baktericídny účinok ako formaldehyd. Okrem toho má kardiotonický, muskulotonický a diuretický účinok. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Verzia zo dňa a času 12:09, 1. október 2019
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kyselina |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov [l. formica mravec], v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná a. f. je bezfarebná tekutina ostrého zápachu. Reaguje nielen ako kyselina, ale aj ako aldehyd, čo sa prejavuje najmä v jej redukčnom účinku. K. m. sa používa ako konzervant ovocných štiav a na dezinfekciu; má totiž podobný baktericídny účinok ako formaldehyd. Okrem toho má kardiotonický, muskulotonický a diuretický účinok. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum formicicum |