Termín:kyselina algínová: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina algínová |Definition=ac. alginicum, kys. polymanurónová, polymér kys. β-anhydro-D-amanu-rónovej, ''M''ᵣ 240 000. Hydrofilný, koloidný po…“)
 
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=kyselina algínová
 
|Name=kyselina algínová
|Definition=ac. alginicum, kys. polymanurónová, polymér kys. β-anhydro-D-amanu-rónovej, ''M''ᵣ 240 000. Hydrofilný, koloidný polysacharid, získaný z hnedých rias, v kt. sa vo forme solí Ca, Mg a i. báz nachádza ako štruktúrna zložka bunkových stien. Z jej solí, najčastejšie sodnej, draselnej a amónnej sa pripravujú slizy a gély. Sodná soľ k. a. sa vo vode rozpúšťa, vápenatá napučiava a tvorí viskóznejšie slizy až gély. Algínan vápenatý sa pripraví z algínanu sodného podľa predpisu: 3 diely algínanu sodného, 0,05 diela citrónanu vápenatého, 45 dielov glycerolu a 52 dielov vody. Algínan sodný sa pred pridaním vody predmieša s glycerolom. Jeho sústavy sa konzervujú parabénmi al. tiomerzalom.
+
|Definition=kyselina polymanurónová, polymér kyseliny β-anhydro-D-amanu-rónovej
 
 
Slizy sú najstálejšie a najviskóznejšie pri pH 6 – 7, pri pH < 4,5 koaguluje voľná kys. a depolymerizuje, čo sa prejaví znížením, viskozity. Koagulácia nastane aj v prostredí obsahujúcom > 30 %
 
etanolu a pôsobením kvartérnych amóniových zásad. Na viskozitu pôsobia negat. aj teploty > 70 °C. Sú inkompatibilné s balzamami, dechtami a kys. salicylovou.
 
 
 
Algínanové slizy sú vhodné na stabilizovanie emulzií a suspenzií a na reguláciu viskozity rozt. na perorálnu a topickú aplikáciu, 1 % slizy aj ako spojivo pri výrobe granulátov, pri kt. nie je na závadu pomalší rozpad. Gély majú vlastnosti hydrofilných masťových základov.
 
|Localized definitions=
 
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
|Localized fields=
+
|Related terms=algíny
|Related terms=
 
 
|Synonyms=acidum alginicum
 
|Synonyms=acidum alginicum
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Translations=
 
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Context=Hydrofilný, koloidný polysacharid, získaný z hnedých rias, v kt. sa vo forme solí Ca, Mg a i. báz nachádza ako štruktúrna zložka bunkových stien. Z jej solí, najčastejšie sodnej, draselnej a amónnej sa pripravujú slizy a gély. Sodná soľ k. a. sa vo vode rozpúšťa, vápenatá napučiava a tvorí viskóznejšie slizy až gély. Algínan vápenatý sa pripraví z algínanu sodného podľa predpisu: 3 diely algínanu sodného, 0,05 diela citrónanu vápenatého, 45 dielov glycerolu a 52 dielov vody. Algínan sodný sa pred pridaním vody predmieša s glycerolom. Jeho sústavy sa konzervujú parabénmi al. tiomerzalom.
|Context source=
+
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|URL=
+
|Comment=''M''ᵣ 240 000
|Localized URLs=
 
|Approved=
 
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
 
 
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Verzia zo dňa a času 14:48, 6. september 2019

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina polymanurónová, polymér kyseliny β-anhydro-D-amanu-rónovej
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Hydrofilný, koloidný polysacharid, získaný z hnedých rias, v kt. sa vo forme solí Ca, Mg a i. báz nachádza ako štruktúrna zložka bunkových stien. Z jej solí, najčastejšie sodnej, draselnej a amónnej sa pripravujú slizy a gély. Sodná soľ k. a. sa vo vode rozpúšťa, vápenatá napučiava a tvorí viskóznejšie slizy až gély. Algínan vápenatý sa pripraví z algínanu sodného podľa predpisu: 3 diely algínanu sodného, 0,05 diela citrónanu vápenatého, 45 dielov glycerolu a 52 dielov vody. Algínan sodný sa pred pridaním vody predmieša s glycerolom. Jeho sústavy sa konzervujú parabénmi al. tiomerzalom.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum alginicum
Príbuzné termíny: algíny
Poznámka: Mᵣ 240 000