Termín:žuvacia sila: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 4: | Riadok 4: | ||
|Field=zdravie, lekárska veda, zubné lekárstvo, anatómia | |Field=zdravie, lekárska veda, zubné lekárstvo, anatómia | ||
|Related terms=žuvací cyklus, žuvací tlak, žuvacia kapsa, žuvacie plochy, žuvacie svaly, žuvanie | |Related terms=žuvací cyklus, žuvací tlak, žuvacia kapsa, žuvacie plochy, žuvacie svaly, žuvanie | ||
− | |Bibliography=PODĽA: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. | + | |Bibliography=PODĽA: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. XVI. Bratislava: Asklepios 2004. |
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
|Context=Žuvacie sily sa uplatňujú pri všetkých fázach žuvania, najmä pri prekúsavaní. O momentálnej veľkosti žuvacej sily rozhoduje poloha sústa, priemerne dosahuje 200 N. | |Context=Žuvacie sily sa uplatňujú pri všetkých fázach žuvania, najmä pri prekúsavaní. O momentálnej veľkosti žuvacej sily rozhoduje poloha sústa, priemerne dosahuje 200 N. | ||
− | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. XVI. Bratislava: Asklepios 2004. |
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 12:42, 9. apríl 2024
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | zdravie, lekárska veda, zubné lekárstvo, anatómia |
Definícia: | prakticky použiteľná časť absolútnej sily žuvacieho svalstva, vzniká kontrakciou žuvacích svalov, prenáša sa na kosť sánky a odtiaľ kĺbovou alebo dentoalveolárnou cestou prenosu na lebkové kosti ako akcia a späť na kosť sánky ako reakcia |
Zdroj: | PODĽA: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. XVI. Bratislava: Asklepios 2004. |
Kontext: | Žuvacie sily sa uplatňujú pri všetkých fázach žuvania, najmä pri prekúsavaní. O momentálnej veľkosti žuvacej sily rozhoduje poloha sústa, priemerne dosahuje 200 N. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. XVI. Bratislava: Asklepios 2004. |
Príbuzné termíny: | žuvací cyklus, žuvací tlak, žuvacia kapsa, žuvacie plochy, žuvacie svaly, žuvanie |