Termín:imunogén: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(doplnenie príbuzných termínov, pridanie poznámky) |
|||
| (2 medziľahlé úpravy od 2 ďalších používateľov nie sú zobrazené) | |||
| Riadok 2: | Riadok 2: | ||
|Name=imunogén | |Name=imunogén | ||
|Definition=látka, ktorá po vpravení do vhodného (imunokompetentného) organizmu navodí imunitnú odpoveď | |Definition=látka, ktorá po vpravení do vhodného (imunokompetentného) organizmu navodí imunitnú odpoveď | ||
| − | |||
|Field=lekárska veda, imunológia | |Field=lekárska veda, imunológia | ||
| − | + | |Related terms=imunita, imunitná odpoveď, antigén, haptén, tolerogén | |
| − | |Related terms= | ||
|Synonyms=kompletný antigén | |Synonyms=kompletný antigén | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
| Riadok 13: | Riadok 11: | ||
}} | }} | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
| − | + | |Comment=Nie všetky antigény sú imunogénne. Dobrými imunogénmi bývajú molekuly bielkovín (čisté proteíny, glykoproteíny, lipoproteíny), menej polysacharidy. Lipidy a nukleové kyseliny sú veľmi slabé imunogény, zvyčajne sa nimi stanú až po väzbe na proteíny. | |
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |Comment= | ||
}} | }} | ||
[[Category:Epidemiológia a imunológia]] | [[Category:Epidemiológia a imunológia]] | ||
Aktuálna revízia z 19:00, 16. apríl 2021
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | lekárska veda, imunológia |
| Definícia: | látka, ktorá po vpravení do vhodného (imunokompetentného) organizmu navodí imunitnú odpoveď |
| Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Synonymum: | kompletný antigén |
| Príbuzné termíny: | imunita, imunitná odpoveď, antigén, haptén, tolerogén |
| Cudzojazyčný ekvivalent: | la: immunogenum (i, n.) |
| Poznámka: | Nie všetky antigény sú imunogénne. Dobrými imunogénmi bývajú molekuly bielkovín (čisté proteíny, glykoproteíny, lipoproteíny), menej polysacharidy. Lipidy a nukleové kyseliny sú veľmi slabé imunogény, zvyčajne sa nimi stanú až po väzbe na proteíny. |