Termín:antigénnosť: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=antigénnosť |Definition=x |Field=x }}“)
 
(doplnenie príbuzných termínov)
 
(Jedna medziľahlá úprava od jedného ďalšieho používateľa nie je zobrazená)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=antigénnosť
 
|Name=antigénnosť
|Definition=x
+
|Definition=stupeň účinnosti antigénu, resp. schopnosti vyvolať tvorbu protilátok ako odpovede na parenterálnu aplikáciu určitého antigénu
|Field=x
+
|Field=lekárska veda, imunológia
 +
|Related terms=antigén, haptén, imunogén, adjuvans
 +
|Synonyms=imunogénnosť
 +
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 +
|Acceptability=Odporúčaný
 +
|Comment=Bielkoviny vykazujú vysokú antigénnosť, ktorá sa zvyšuje s jeho ''M''ᵣ. Nešpecifické zvýšenie antigénnosti možno dosiahnuť prídavkom Freundovho adjuvansu k prípravku antigénu.
 
}}
 
}}
 +
[[Category:Epidemiológia a imunológia]]

Aktuálna revízia z 19:23, 16. apríl 2021

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: lekárska veda, imunológia
Definícia: stupeň účinnosti antigénu, resp. schopnosti vyvolať tvorbu protilátok ako odpovede na parenterálnu aplikáciu určitého antigénu
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Synonymum: imunogénnosť
Príbuzné termíny: antigén, haptén, imunogén, adjuvans
Poznámka: Bielkoviny vykazujú vysokú antigénnosť, ktorá sa zvyšuje s jeho Mᵣ. Nešpecifické zvýšenie antigénnosti možno dosiahnuť prídavkom Freundovho adjuvansu k prípravku antigénu.