Termín:kyselina mliečna: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 6: | Riadok 6: | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context=Pravotočivá | + | |Context=Pravotočivá kyselina L(+)mliečna (kyselina 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná alebo nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kyselinu pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme. |
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Comment=''M''ᵣ 90,08 | |Comment=''M''ᵣ 90,08 | ||
+ | |||
+ | Pre JL: rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°: písmenko D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť. | ||
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |