Termín:kyselina jodičná: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Jedna medziľahlá úprava od rovnakého používateľa nie je zobrazená.) | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina jodičná | |Name=kyselina jodičná | ||
− | |Definition=kyselina, kt. na svetle | + | |Definition=kyselina, kt. na svetle hnedne, ortorombické bezfarebné kryštáliky, rozp. vo vode, má silné oxidačné účinky |
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
|Related terms=jód | |Related terms=jód | ||
Riadok 8: | Riadok 8: | ||
|Empirical formula=HIO₃ | |Empirical formula=HIO₃ | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context=Anhydrid | + | |Context=Anhydrid acidum iodicum je oxid jodičný I₂O₅, bezfarebná kryšt. látka, oxidovadlo. Používa sa na stanovenie oxidu uhoľnatého. CO sa s ním oxiduje na CO₂ a uvoľní jód. Soli kyseliny jodičnej sú jodičnany (jodáty, ''Salia iodica''); používajú sa ako štandard v jodometrii. Adstringens a dezinficiens. |
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Comment=''M''ᵣ 175,93 | |Comment=''M''ᵣ 175,93 | ||
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 15:47, 14. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina, kt. na svetle hnedne, ortorombické bezfarebné kryštáliky, rozp. vo vode, má silné oxidačné účinky |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Sumárny vzorec: | HIO₃ |
Kontext: | Anhydrid acidum iodicum je oxid jodičný I₂O₅, bezfarebná kryšt. látka, oxidovadlo. Používa sa na stanovenie oxidu uhoľnatého. CO sa s ním oxiduje na CO₂ a uvoľní jód. Soli kyseliny jodičnej sú jodičnany (jodáty, Salia iodica); používajú sa ako štandard v jodometrii. Adstringens a dezinficiens. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum iodicum |
Príbuzné termíny: | jód |
Poznámka: | Mᵣ 175,93 |