Termín:glycín: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=glycín |Definition=h |Field=medicína |Acceptability=Odporúčaný }}“) |
|||
(4 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=glycín | |Name=glycín | ||
− | |Definition= | + | |Definition=kyselina aminooctová, kyselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov) |
− | |Field= | + | |Field=chémia |
+ | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
+ | |Context=Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam. | ||
+ | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. | ||
+ | |Comment=''M''ᵣ 75,07 | ||
}} | }} | ||
+ | [[Category:Medicína]] |