Termín:glycín: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=glycín |Definition=h |Field=medicína |Acceptability=Odporúčaný }}“)
 
 
(4 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=glycín
 
|Name=glycín
|Definition=h
+
|Definition=kyselina aminooctová,  kyselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH;  najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
|Field=medicína
+
|Field=chémia
 +
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
 +
|Context=Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam.
 +
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.
 +
|Comment=''M''ᵣ 75,07
 
}}
 
}}
 +
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 13:55, 7. apríl 2020