Termín:kyselina mliečna: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina mliečna |Definition=ac. lacticum, ČSL4, kys. 2-hydroxypropánová; kys. 2-hydroxypropiónová; kys. α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃…“) |
|||
(3 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina mliečna | |Name=kyselina mliečna | ||
− | |Definition= | + | |Definition=ČSL4, kyselina 2-hydroxypropánová; kyselina 2-hydroxypropiónová; kyselina α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃H₆O₃, ρ₂₀ = 1,200 – 1,400 g.cm |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum lacticum | |Synonyms=acidum lacticum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Pravotočivá kyselina L(+)mliečna (kyselina 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná alebo nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kyselinu pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | | | + | |Comment=''M''ᵣ 90,08 |
− | + | ||
− | + | Pre JL: rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°: písmenko D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť. | |
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 21:36, 21. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | ČSL4, kyselina 2-hydroxypropánová; kyselina 2-hydroxypropiónová; kyselina α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃H₆O₃, ρ₂₀ = 1,200 – 1,400 g.cm |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Pravotočivá kyselina L(+)mliečna (kyselina 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná alebo nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kyselinu pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum lacticum |
Poznámka: | Mᵣ 90,08
Pre JL: rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°: písmenko D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť. |