Termín:kyselina mliečna: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina mliečna |Definition=ac. lacticum, ČSL4, kys. 2-hydroxypropánová; kys. 2-hydroxypropiónová; kys. α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃…“)
 
 
(3 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=kyselina mliečna
 
|Name=kyselina mliečna
|Definition=ac. lacticum, ČSL4, kys. 2-hydroxypropánová; kys. 2-hydroxypropiónová; kys. α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃H₆O₃, ''M''ᵣ 90,08, ρ₂₀ = 1,200 – 1,400 g.cm . Pravotočivá kys. L (+)mliečna (kys. 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná al. nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kys. pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme.
+
|Definition=ČSL4, kyselina 2-hydroxypropánová; kyselina 2-hydroxypropiónová; kyselina α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃H₆O₃, ρ₂₀ = 1,200 – 1,400 g.cm
 
 
COOH
 
 
 
CHOH
 
 
 
CH₃ DL-''kys. mliečna''
 
 
 
K. m. sa vyskytuje najmä vo svalstve (kde vo väčšom množstve vzniká pri svalovej práci), ale aj vo všetkých telových tekutinách; je normálnym medziproduktom anaeróbnej glykolýzy.
 
 
 
Kys. DL-mliečna (racemická, kvasná al. inaktívna k. m.) sa vyskytuje v kyslom mlieku, kyslej kapuste, uhorkách, za patol. okolností aj v obsahu žalúdka. Vzniká pri mliečnom kvasení rôznych sacharidov účinkom baktérií mliečneho kvasenia, pri výrobe masla, dozrievaní syra, silážovaní krmovín atď.
 
 
 
Bezvodá racemická k. m. tvorí hygroskopické kryštáliky s t. t. +18 °C. Technická kys. je sirupovitá tekutina. Jej zahrievaním so zriedenou kys. sírovou na teplotu 130 °C vzniká acet-aldehyd a kys. mravčia, kt. sa ďalej rozkladá na CO₂ a H₂O (hydrolytická dekarboxylácia). Miernou oxidáciou prechádza k. l. na kys. pyrohroznovú, silnejšou oxidáciou najprv na acetaldehyd a potom na kys. octovú a kys. hydroxymravčiu, kt. sa ďalej dekarboxyluje (oxidačná dekarboxylácia).
 
 
 
Liekopisný prípravok k. m. je zmes DL-2-hydroxypropánovej CH 3 CH(OH)COOH a jej anhydridu kys.
 
2-(2-hydroxypropionyloxy)propáanovej CH₃CH(OH)COOCH(CH₃)COOH. Je to sirupovitá číra, bezfarebná al. len veľmi slabožltkastá hygroskoipická tekutina, takmer bez zápachu, kyslej reakcie, kyslej chuti.
 
 
 
''Dôkaz''
 
 
 
a) 0,10 ml vzorky sa zmieša s 5,0 ml zriedenej kys. sírovej, pridá sa 6 kv. manganistanu draselného a zahreje sa; rozt. sa odfarbí a vyvíja sa zápach po acetaldehyde.
 
 
 
b) K 0,10 ml vzorky sa pridajú 2,0 ml zriedeného rozt. hydroxidu sodného a po kv. 0,50 ml rozt., jódu; po chvíli cítiť zápach chloroformu.
 
 
 
''Stanovenie''
 
 
 
Asi 1,000 g vzorky sa v banke so zábrusom zmieša s 25,00 ml odmerného rozt. hydroxidu sodného 1 mol/l a varí sa pod spätným chladičom. Po ochladení sa pridajú 1 – 2 kv. rozt. fenolftaleínu a retitruje sa odmerným rozt. kys. chlorovodíkovej 1 mol/l do odfarbenia. Zistená spotreba sa odpočíta od spotreby slepého pokusu.
 
 
 
1 ml odmerného rozt. hydroxidu sodného 1 mol/l zodpovedá 0,09008 g C₃H₆O₃.
 
|Localized definitions=
 
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
|Localized fields=
 
|Related terms=
 
 
|Synonyms=acidum lacticum
 
|Synonyms=acidum lacticum
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Translations=
 
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Context=Pravotočivá kyselina L(+)mliečna (kyselina 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná alebo nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kyselinu pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme.
|Context source=
+
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|URL=
+
|Comment=''M''ᵣ 90,08
|Localized URLs=
+
 
|Approved=
+
Pre JL: rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°: písmenko D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť.
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
 
 
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 21:36, 21. apríl 2020

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ČSL4, kyselina 2-hydroxypropánová; kyselina 2-hydroxypropiónová; kyselina α-hydroxypropiónová, CH₃CH(OH)COOH, C₃H₆O₃, ρ₂₀ = 1,200 – 1,400 g.cm
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Pravotočivá kyselina L(+)mliečna (kyselina 3-hydroxypropánová obsahuje jeden opticky aktívny uhlík, preto sa vyskytuje v D-forme, L-forme a DL-forme). Je to sirupovitá, číra, bezfarebná alebo nanajvýš slabožltá tekutina, takmer bez zápachu, silnej kyslej chuti. Je hygroskopická. Tvorí bezfarebné hygroskopické hranoly, rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°. Oxidáciou dáva kyselinu pyrohroznovú. Je miešateľná s vodou, 95 % liehom a éterom a je prakticky nerozp. v chloroforme.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum lacticum
Poznámka: Mᵣ 90,08

Pre JL: rozp. vo vode [aD²⁰] = +2,61°: písmenko D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť.