|
|
(2 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) |
Riadok 1: |
Riadok 1: |
| {{Term | | {{Term |
| |Name=kyselina citrónová | | |Name=kyselina citrónová |
− | |Definition=ac. citricum, ČSL 4, kys. citrónová, kys. 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kys. hydroxytrikarbalylová, ''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14. | + | |Definition=ČSL 4, kyselina citrónová, kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kyselina hydroxytrikarbalylová |
| | | |
| H₂ – CH – COOH | | H₂ – CH – COOH |
Riadok 8: |
Riadok 8: |
| | | |
| H₂ – CH – COOH | | H₂ – CH – COOH |
− |
| |
− | K. c. tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky al. biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej
| |
− | chuti, kt. kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. Pomocná látka.
| |
− |
| |
− | ''Dôkaz''
| |
− |
| |
− | a) Asi 0,2 g sa rozpustí v 5,0 ml vody, pridajú sa 2,0 ml rozt. chloridu vápenatého, 2 kv. rozt. bromtymolovej modrej a po kvapkách zriedený rozt. hydroxidu sodného do modrého sfarbenia. Povarením sa vylučuje biela zrazenina.
| |
− |
| |
− | b) Asi 0,05 g sa po pridaní 50 mg rezorcinolu a 4 kv. konc. kys. sírovej opatrne zahreje v skúmavke, až sa práve rozpustí za mierneho šumenia. Po vychladnutí sa pridá 10,0 ml vody a zriedený rozt. amoniaku do zásaditej reakcie; rozt. fluoreskuje svetlo modro.
| |
− |
| |
− | K. c. sa vyskytuje v rastlinách a plodoch (najmä v nezrelých citrónoch 6 – 10 %); v organizme sa nachádza vo všetkých telových tekutinách. Je súčasťou cyklu trikarboxylových kyselín (Krebsov
| |
− | cyklus).
| |
− |
| |
− | K. c. má laxačný účinok. Zvonka sa používa pri konjunktivitíde novorodencov. K. c. je súčasťou niekt. šumivých práškov, napr. Magnesium citricum effervescens (zmes MgCO₃ a Na₂CO₃ s a. c. a cukrom).
| |
− |
| |
− | Ako trojsýtna kys. tvorí tri rady solí citrónany (citráty, ''Salia citrata''). V materskom i kravskom mlieku sa vyskytuje malé množstvo citrónanu vápenatého. Citrónan sodný (ČSL 4 ''Natrium citricum'') je
| |
− | súčasťou krvných konzervancií ([[ACD]]) a Benedictovho činidla na cukor v moči. Používa sa ako
| |
− | antikoagulans (napr. pri vyšetrovaní rýchlosti sedimentácie krviniek); vo forme železitej soli sa
| |
− | používa ako hemopoetikum.
| |
− |
| |
− | Toxický účinok k. c. sa dostavuje po požití vyše 25 g. Otrava sa prejavuje podobne ako pri kys. oxalovej (priamy účinok kys. na sliznice, následky tvorby chelátov s vápnikom a hypokalciémie s tvorbou citrónanu vápenatého).
| |
− |
| |
− | Zahrievaním a. c. odštepuje molekulu vody za vzniku -hydroxykyselín (3-hydroxykyselín), príp. čiastočne dekarboxyluje za vzniku nenasýtených uhľovodíkov.
| |
− | |Localized definitions=
| |
| |Field=chémia | | |Field=chémia |
− | |Localized fields=
| |
− | |Related terms=
| |
| |Synonyms=acidum citricum | | |Synonyms=acidum citricum |
| |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | |Translations=
| |
| |Acceptability=Odporúčaný | | |Acceptability=Odporúčaný |
− | |Context= | + | |Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | |URL=
| + | |Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14. |
− | |Localized URLs=
| |
− | |Approved=
| |
− | |Comment= | |
| }} | | }} |
− |
| |
− |
| |
− |
| |
| [[Category:Medicína]] | | [[Category:Medicína]] |