Termín:kyselina maslová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=tkyselina maslová |Definition=ac. butyricum, jednosýtna nasýtená alifatická kys. Jestvuje v 2 formách: ''n''-forme a ''izo''-forme. Kys. ''n''-maslov…“) |
|||
(Jedna medziľahlá úprava od rovnakého používateľa nie je zobrazená.) | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=tkyselina maslová | |Name=tkyselina maslová | ||
− | |Definition= | + | |Definition=jednosýtna nasýtená alifatická kyselina |
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum butyricum | |Synonyms=acidum butyricum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Jestvuje v 2 formách: ''n''-forme a ''izo''-forme. Kyselina ''n''-maslová sa vyskytuje vo forme esteru do 2 – 3 % v masle. Voľná býva v pote, vo výkaloch a patologicky v obsahu žalúdka, kde vzniká kvasením sacharidov. Je to tekutina nepríjemného zápachu, vo vode rozp. Vzniká maslovým kvasením sacharidov a kyseliny mliečnej pôsobením ''B. butyricus''. Kyselina izomaslová sa vyskytuje napr. vo výkaloch, kde vzniká hnilobou bielkovín. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 16:00, 14. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | jednosýtna nasýtená alifatická kyselina |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Jestvuje v 2 formách: n-forme a izo-forme. Kyselina n-maslová sa vyskytuje vo forme esteru do 2 – 3 % v masle. Voľná býva v pote, vo výkaloch a patologicky v obsahu žalúdka, kde vzniká kvasením sacharidov. Je to tekutina nepríjemného zápachu, vo vode rozp. Vzniká maslovým kvasením sacharidov a kyseliny mliečnej pôsobením B. butyricus. Kyselina izomaslová sa vyskytuje napr. vo výkaloch, kde vzniká hnilobou bielkovín. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum butyricum |