Termín:kyselina askorbová: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
(8 medziľahlých úprav od rovnakého používateľa nie je zobrazených.)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=kyselina askorbová
 
|Name=kyselina askorbová
|Definition=ac. ascorbicum, ČSL 4 kys. askorbová, kys. L-treo-2,3,4,5,6-pentahydroxy-2-hexén-4-olid, C₆H₈O₆, ''M''ᵣ 176,13, špecifická otáčavosť [α]D²⁰ = +22 a6 23° (meria sa čerstvý vodný rozt. 20 g/l); vitamín C. Je to biely kryštalický prášok, bez zápachu, kyslej chuti, ľahko rozp. vo vode. Dobre rozp. v 95 % liehu, prakticky nerozp. v chloforme a v étere.
+
|Definition=ČSL 4 kyselina askorbová, kyselina L-treo-2,3,4,5,6-pentahydroxy-2-hexén-4-olid, špecifická otáčavosť [α]D²⁰ = +22 23° (meria sa čerstvý vodný rozt. 20 g/l); vitamín C
 
+
|Field=chémia, výživový doplnok
''Dôkaz''
+
|Synonyms=acidum ascorbicum, acidum L-xyloascorbicum, acidum L-ascorbicum
 
 
a) Asi 0,2 g sa rozpustí v 20,0 ml vody. Rozt. sa použije aj na skúšku b). K 6,0 ml rozt. sa pridá 1,0 ml rozt. dusičnanu strieborného; vylučuje sa ihneď sivočierna zrazenina.
 
 
 
b) K 6,0 ml zo skúšky a) sa pridá 0,10 g hydrogénuhličitanu sodného a po rozpustení 1 kv. Rozt. chloridu železitého; tekutina sa sfarbí fialovo.
 
 
 
''Stanovenie: obsahu''
 
 
 
Asi 0,1500 g sa rozpustí v 50,0 ml vody bez CO₂, pridá sa 5,0 ml zriedenej kys. sírovej, 2,0 ml rozt.
 
škrobu a ihneď sa titruje odmerným rozt. jódu 0,1 mol/l, až sa rozt. sfarbí modro.
 
 
 
1 ml odmerného rozt. jódu zodpovedá 0,00887 g C₆H₈O₆.
 
 
 
''Prípravky'' – Ascorutin®, Celaskon®, Chinascorbin®, Spofavit®, Vicedrin®.
 
|Localized definitions=
 
|Field=chémia
 
|Localized fields=
 
|Related terms=
 
|Synonyms=acidum ascorbicum
 
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Translations=
+
|Empirical formula=C₆H₈O₆
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Context=Je to biely kryštalický prášok, bez zápachu, kyslej chuti, ľahko rozp. vo vode. Dobre rozp. v 95 % liehu, prakticky nerozp. v chloforme a v étere.
|Context source=
+
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|URL=
+
|Comment=''M''ᵣ 176,13
|Localized URLs=
+
 
|Approved=
+
Pre JL: v definícii má kyselina askorbová: špecifická otáčavosť [α]D²⁰ = +22 až 23°: D by malo byť ako dolný index - neviem, ako to urobiť.
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
 
 
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 20:08, 21. apríl 2020