Termín:ACD stabilizátor: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(3 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
− | |||
{{Term | {{Term | ||
|Name=ACD stabilizátor | |Name=ACD stabilizátor | ||
− | |Definition= | + | |Definition=kyslý glukózovo-citrátový stabilizátor, konzervačná látka krvných konzerv |
− | + | |Field=chémia, biochémia | |
− | |Field= | + | |Bibliography=PODĽA Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | | | + | |Comment=Pozostáva z citrónanu sodného (Acidum citricum) a dextrózy vo vodnom roztoku, pH asi 5,0. |
− | + | Názov vychádza z anglického pomenovania ''Acid-Citrate-Dextrose''. | |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
}} | }} | ||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 09:08, 27. marec 2018
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia, biochémia |
Definícia: | kyslý glukózovo-citrátový stabilizátor, konzervačná látka krvných konzerv |
Zdroj: | PODĽA Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Poznámka: | Pozostáva z citrónanu sodného (Acidum citricum) a dextrózy vo vodnom roztoku, pH asi 5,0.
Názov vychádza z anglického pomenovania Acid-Citrate-Dextrose. |