Termín:agar: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
(doplnenie oblasti, doplnenie príbuzných termínov, doplnenie poznámky)
 
(7 medziľahlých úprav od 4 ďalších používateľov nie je zobrazených)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=agar
 
|Name=agar
|Definition=zaschnutý rôsol vyrábaný z určitých druhov morských rias a používaný v mikrobiológii ako živná pôda pre baktérie a v cukrárstve na prípravu želé a poliev
+
|Definition=prírodný polysacharid, lineárny polymér galaktózy, ktorý má vysokú schopnosť tvoriť gél a ktorý sa pripravuje z morských rias
|Localized definitions=
+
|Field=lekárska veda, farmaceutický priemysel, mikrobiológia, imunológia
|Field=Farmaceutický priemysel,Potraviny,Vedy o živote,Chémia,Lekárska veda
+
|Related terms=agaróza, imunodifúzia
|Localized fields=
+
|Bibliography=PODĽA: Neuschlová, M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016.
|Related terms=
 
|Synonyms=
 
|Bibliography=Slovník cudzích slov (akademický) [online]. Druhé, doplnené a upravené slovenské vydanie, SPN 2005. Dostupné na webových stránkach Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV <
 
|Translations=
 
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Comment=Používa sa na spevňovanie tekutých kultivačných médií pre potreby mikrobiológie a imunológie, na kvalitatívne a kvantitatívne stanovenie antigénov alebo protilátok vo vyšetrovanej vzorke pomocou imunodifúznych metód (jednoduchej a dvojitej imunodifúzie).
|Context source=
 
|URL=http://slovnik.juls.savba.sk/?w=agar&s=exact&c=u8d0&d=kssj4&d=psp&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&d=ma&d=obce&d=priezviska&d=un&ie=utf-8&oe=utf-8
 
|Localized URLs=
 
|Approved=
 
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
+
[[Category:Epidemiológia a imunológia]]
[[Category:Chémia]]
 

Aktuálna revízia z 19:47, 3. marec 2021

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: lekárska veda, farmaceutický priemysel, mikrobiológia, imunológia
Definícia: prírodný polysacharid, lineárny polymér galaktózy, ktorý má vysokú schopnosť tvoriť gél a ktorý sa pripravuje z morských rias
Zdroj: PODĽA: Neuschlová, M. – Nováková, E. – Kompaníková, J.: Abeceda imunológie – terminologický slovník. Martin: Univerzita Komenského v Bratislave Jesseniova lekárska fakulta v Martine 2016.

Príbuzné termíny: agaróza, imunodifúzia
Poznámka: Používa sa na spevňovanie tekutých kultivačných médií pre potreby mikrobiológie a imunológie, na kvalitatívne a kvantitatívne stanovenie antigénov alebo protilátok vo vyšetrovanej vzorke pomocou imunodifúznych metód (jednoduchej a dvojitej imunodifúzie).