Termín:kyselina algínová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 7: | Riadok 7: | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context=Hydrofilný, koloidný polysacharid, získaný z hnedých rias, v kt. sa vo forme solí Ca, Mg a i. báz nachádza ako štruktúrna zložka bunkových stien. Z jej solí, najčastejšie sodnej, draselnej a amónnej sa pripravujú slizy a gély. Sodná soľ | + | |Context=Hydrofilný, koloidný polysacharid, získaný z hnedých rias, v kt. sa vo forme solí Ca, Mg a i. báz nachádza ako štruktúrna zložka bunkových stien. Z jej solí, najčastejšie sodnej, draselnej a amónnej sa pripravujú slizy a gély. Sodná soľ kyseliny algínovej sa vo vode rozpúšťa, vápenatá napučiava a tvorí viskóznejšie slizy až gély. Algínan vápenatý sa pripraví z algínanu sodného podľa predpisu: 3 diely algínanu sodného, 0,05 diela citrónanu vápenatého, 45 dielov glycerolu a 52 dielov vody. Algínan sodný sa pred pridaním vody predmieša s glycerolom. Jeho sústavy sa konzervujú parabénmi al. tiomerzalom. |
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Comment=''M''ᵣ 240 000 | |Comment=''M''ᵣ 240 000 | ||
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |
Aktuálna revízia z 15:07, 14. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina polymanurónová, polymér kyseliny β-anhydro-D-amanu-rónovej |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Hydrofilný, koloidný polysacharid, získaný z hnedých rias, v kt. sa vo forme solí Ca, Mg a i. báz nachádza ako štruktúrna zložka bunkových stien. Z jej solí, najčastejšie sodnej, draselnej a amónnej sa pripravujú slizy a gély. Sodná soľ kyseliny algínovej sa vo vode rozpúšťa, vápenatá napučiava a tvorí viskóznejšie slizy až gély. Algínan vápenatý sa pripraví z algínanu sodného podľa predpisu: 3 diely algínanu sodného, 0,05 diela citrónanu vápenatého, 45 dielov glycerolu a 52 dielov vody. Algínan sodný sa pred pridaním vody predmieša s glycerolom. Jeho sústavy sa konzervujú parabénmi al. tiomerzalom. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum alginicum |
Príbuzné termíny: | algíny |
Poznámka: | Mᵣ 240 000 |