Termín:ACD stabilizátor: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
(2 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=ACD stabilizátor
 
|Name=ACD stabilizátor
|Definition=kyslý glukózo-citrátový stabilizátor, konzervans krvných konzerv
+
|Definition=kyslý glukózovo-citrátový stabilizátor, konzervačná látka krvných konzerv
 
|Field=chémia, biochémia
 
|Field=chémia, biochémia
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
+
|Bibliography=PODĽA Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Comment=Pozostáva z citrónanu sodného (Acidum citricum) a dextrózy vo vodnom rozt., pH asi 5,0.
+
|Comment=Pozostáva z citrónanu sodného (Acidum citricum) a dextrózy vo vodnom roztoku, pH asi 5,0.
Názov vychádza z anglického pomenovania Acid-Citrate-Dextrose.
+
Názov vychádza z anglického pomenovania ''Acid-Citrate-Dextrose''.
 
}}
 
}}
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 09:08, 27. marec 2018

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia, biochémia
Definícia: kyslý glukózovo-citrátový stabilizátor, konzervačná látka krvných konzerv
Zdroj: PODĽA Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Poznámka: Pozostáva z citrónanu sodného (Acidum citricum) a dextrózy vo vodnom roztoku, pH asi 5,0.

Názov vychádza z anglického pomenovania Acid-Citrate-Dextrose.