autooxidácia
Z STD
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | Chémia |
| Definícia: | pomalá, bezplameňová, reťazová radikálová redoxná reakcia s kyslíkom prebiehajúca samovoľne, v dôsledku absorpcie UV žiarenia alebo pôsobenia iniciátora |
| Zdroj: | expert v oblasti chémie (Slovenská technická univerzita v Bratislave) podľa: PARKER, S.P. a i.: Dictionary of Chemistry (2nd. ed.), New York, McGraw-Hill Comp., 2003, ISBN-13: 978-0071410465 |
| Kontext: | Voľné radikály vznikajú pôsobením rozličných faktorov v rôznych prostrediach. Zvýšená pozornosť sa venuje tvorbe voľných radikálov v potravinách a ich vplyvu na vznik produktov autooxidácie. Tieto nežiaduce procesy sú spomalené prítomnosťou antioxidantov, ktoré môžu byť prírodné alebo syntetické. |
| Zdroj kontextu: | BRINDZOVÁ, L. a i.: Vznik voľných radikálov a ich eliminácia prírodnými antioxidantami ovsa, Bulletin potravinárskeho výskumu, 44 (2005) 27 |