kyselina stearová

Z STD
Verzia z 10:37, 2. október 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina oktadekánová; vyskytuje sa vo forme glyceridu v loji a i. živočíšnych tukoch a olejoch, ako aj v rastlinných olejoch
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Sumárny vzorec: C₁₈H₃₆O₂

Kontext: Dá sa pripraviť hydrogenáciou oleja z bavlnených a i. rastlinných semien. Používa sa na prípravu čapíkov, obalov enterických tbl., mazaní, na výrobu stearátov hliníka, zinku a i. kovov, stearínových mydiel, sviečok, fonografických záznamov, izolátorov, modelovacích látok, impregnačných plastov, v kozmetike a i. Zmes kys. stearovej a kys. palmitovej sa nazýva stearín. Je vo forme glycerolových esterov podstatou živočíšnych tukov (Emersol 132®, Promulsin®, Proviscol Wax®).
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum stearinicum
Poznámka: Mᵣ 284,47