kyselina jablčná
Z STD
Verzia z 09:15, 2. október 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina hydroxybutándiová; kyselina monohydroxyjantárová; kyselina hydroxydikarboxylová, ktorá je známa v 2 opticky aktívnych formách [D(+)- a L(–)-] a v racemickej zmesi |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Kontext: | Kyselina L(–)jablčná sa vyskytuje v rastlinstve voľná, ako aj vo forme solí jablčnanov (malátov), najmä v kyslých jablkách, nezrelom hrozne, slivkách, čerešniach, jarabinách a malinách. V organizme je súčasťou Krebsovho cyklu, v ktorom vzniká ako produkt hydratácie kyseliny fumarovej účinkom enzýmu fumaráthydratázy. Kyselina jablčná sa ďalej oxiduje na kyselinu oxaloctovú účinkom malátdehydrogenázy. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
Synonymum: | acidum malicum |