glycín

Z STD
Verzia z 13:55, 7. apríl 2020, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina aminooctová, kyselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.

Kontext: Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.
Poznámka: Mᵣ 75,07