kyselina vínna

Z STD
Verzia z 10:28, 2. október 2019, ktorú vytvoril Kristina.bobekova (diskusia | príspevky)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ČSL4, kyselina L(+)-vínna (pravotočivá); kyselina L(+)-2,3-dihydrobutándiová, C₄H₆O₆, HOOC–CH(OH)–CH(OH)–COOH
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Sú to bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, kyslej chuti. Je veľmi ľahko rozp. vo vode, ľahko rozp. v 95 % liehu a veľmi ťažko rozp. v chloroforme. Používa sa ako laxatívum (Species laxantes).
Synonymum: acidum racemicum, acidum tartaricum
Poznámka: Mᵣ 150,09