autooxidácia

Z STD
Verzia z 12:51, 14. júl 2016, ktorú vytvoril Unknown user (diskusia)
(rozdiel) ← Staršia verzia | Aktuálna úprava (rozdiel) | Novšia verzia → (rozdiel)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: Chémia
Definícia: pomalá, bezplameňová, reťazová radikálová redoxná reakcia s kyslíkom prebiehajúca samovoľne, v dôsledku absorpcie UV žiarenia alebo pôsobenia iniciátora
Zdroj: expert v oblasti chémie (Slovenská technická univerzita v Bratislave) podľa: PARKER, S.P. a i.: Dictionary of Chemistry (2nd. ed.), New York, McGraw-Hill Comp., 2003, ISBN-13: 978-0071410465

Kontext: Voľné radikály vznikajú pôsobením rozličných faktorov v rôznych prostrediach. Zvýšená pozornosť sa venuje tvorbe voľných radikálov v potravinách a ich vplyvu na vznik produktov autooxidácie. Tieto nežiaduce procesy sú spomalené prítomnosťou antioxidantov, ktoré môžu byť prírodné alebo syntetické.
Zdroj kontextu: BRINDZOVÁ, L. a i.: Vznik voľných radikálov a ich eliminácia prírodnými antioxidantami ovsa, Bulletin potravinárskeho výskumu, 44 (2005) 27