Termín:medovina: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Riadok 5: Riadok 5:
 
|Bibliography=PODĽA: Niederle, L. Slovanské starožitnosti. Život starých Slovan. I/1. Praha: Nákladem Bursíka a Kohouta 1911.
 
|Bibliography=PODĽA: Niederle, L. Slovanské starožitnosti. Život starých Slovan. I/1. Praha: Nákladem Bursíka a Kohouta 1911.
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=Jestvujú len sporadické zmienky napríklad o tom, ako Priskos, byzantský diplomat a dejepisec, putoval v roku 488 k Atilovi a akýsi ''Skýti'' ho pohostili medovinou ''médos'', iný Byzantínec Jordanes opísal Atilov pohreb a slávnostný kar nad mohylou nazval [[strava|strava]].
+
|Context=Jestvujú len sporadické zmienky napríklad o tom, ako Priskos, byzantský diplomat a dejepisec, putoval v roku 488 k Atilovi a akýsi ''Skýti'' ho pohostili medovinou ''médos'', iný Byzantínec Jordanes opísal Atilov pohreb a slávnostný kar nad mohylou nazval [[Term:strava|strava]].
 
|Context source=Dvořák, P.: Stopy dávnej minulosti 3. Budmerice: Vydavateľstvo Rak 2004.
 
|Context source=Dvořák, P.: Stopy dávnej minulosti 3. Budmerice: Vydavateľstvo Rak 2004.
 
|Comment=Pripravovala sa zvarením medu s vodou a pripravená tekutina sa dala na štrnásť dní zakvasiť.
 
|Comment=Pripravovala sa zvarením medu s vodou a pripravená tekutina sa dala na štrnásť dní zakvasiť.
 
}}
 
}}
 
[[Category:História]]
 
[[Category:História]]

Verzia zo dňa a času 20:06, 14. júl 2020

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: história
Definícia: slovanský alkoholický nápoj z medu
Zdroj: PODĽA: Niederle, L. Slovanské starožitnosti. Život starých Slovan. I/1. Praha: Nákladem Bursíka a Kohouta 1911.

Kontext: Jestvujú len sporadické zmienky napríklad o tom, ako Priskos, byzantský diplomat a dejepisec, putoval v roku 488 k Atilovi a akýsi Skýti ho pohostili medovinou médos, iný Byzantínec Jordanes opísal Atilov pohreb a slávnostný kar nad mohylou nazval strava.
Zdroj kontextu: Dvořák, P.: Stopy dávnej minulosti 3. Budmerice: Vydavateľstvo Rak 2004.
Poznámka: Pripravovala sa zvarením medu s vodou a pripravená tekutina sa dala na štrnásť dní zakvasiť.