Termín:dlaň: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
| Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=dlaň | |Name=dlaň | ||
| − | |Definition=dĺžková miera dosahujúca podľa rôznych prameňov 7,4 | + | |Definition=dĺžková miera dosahujúca podľa rôznych prameňov 7,4 – 8 cm |
| − | |||
|Field=história | |Field=história | ||
| − | |||
|Related terms=lakeť | |Related terms=lakeť | ||
| − | |||
|Bibliography=Historická revue, č. 8. roč. 10, 1997 | |Bibliography=Historická revue, č. 8. roč. 10, 1997 | ||
| − | |Translations={{Translation|Language=la|Localized form=palma}}{{Translation|Language=el|Localized form=παλαιστή}}{{Translation|Language=grc|Localized form=δῶρον}} | + | |Translations={{Translation |
| − | + | |Language=la | |
| + | |Localized form=palma | ||
| + | }}{{Translation | ||
| + | |Language=el | ||
| + | |Localized form=παλαιστή | ||
| + | }}{{Translation | ||
| + | |Language=grc | ||
| + | |Localized form=δῶρον | ||
| + | }} | ||
|Context=Dĺžková miera dlaň bola určená šírkou ľudskej dlane a predstavovala dĺžku 7,4 cm. | |Context=Dĺžková miera dlaň bola určená šírkou ľudskej dlane a predstavovala dĺžku 7,4 cm. | ||
|Context source=Kultúra slova. Martin: Vydavateľstvo Matice slovenskej, 1997. | |Context source=Kultúra slova. Martin: Vydavateľstvo Matice slovenskej, 1997. | ||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
|Comment=Približne šestina lakťa. | |Comment=Približne šestina lakťa. | ||
}} | }} | ||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
[[Category:Historické meracie jednotky]] | [[Category:Historické meracie jednotky]] | ||
Verzia zo dňa a času 09:32, 22. apríl 2020
| Oblasť: | história |
| Definícia: | dĺžková miera dosahujúca podľa rôznych prameňov 7,4 – 8 cm |
| Zdroj: | Historická revue, č. 8. roč. 10, 1997 |
| Kontext: | Dĺžková miera dlaň bola určená šírkou ľudskej dlane a predstavovala dĺžku 7,4 cm. |
| Zdroj kontextu: | Kultúra slova. Martin: Vydavateľstvo Matice slovenskej, 1997. |
| Príbuzné termíny: | lakeť |
| Cudzojazyčný ekvivalent: | la: palma, el: παλαιστή, grc: δῶρον |
| Poznámka: | Približne šestina lakťa. |