Termín:kyselina olejová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 6: | Riadok 6: | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context=Je to nenasýtená C₁₈ monoolefínkarboxylová | + | |Context=Je to nenasýtená C₁₈ monoolefínkarboxylová kyselina, ktorá je podstatnou súčasťou väčšiny rastlinných olejov (olivového, mandľového) a živočíšneho tuku. Je to tekutina bez zápachu, t. t. 14 °C. Ľahko podlieha oxidácii, na vzduchu sa farbí žltohnedo a dostáva stuchnutý zápach. Katalytickou hydrogenáciou prechádza na kyselinu stearovú (acidum sterinicum). Rozštiepením v mieste dvojitej väzby (C₉) vzniká kyselina pelargónová a dikarboxylová kyselina azelaová s 9 atómami C. Pôsobením HNO₃ sa acidum oleinicum mení na svoj trans stereoizomér – kyselinu elaidovú, kt. za normálnej teploty je tuhá látka a má t. t. 51 °C. Polohovým izomérom acidum oleinicum je kyselina vakcénová – CH₃–(CH₂)₅–CH=CH–(CH₂)₉–COOH. |
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |