Termín:glycín: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=glycín | |Name=glycín | ||
− | |Definition=kyselina aminooctová, | + | |Definition=kyselina aminooctová, kyselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov) |
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
Aktuálna revízia z 13:55, 7. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | chémia |
Definícia: | kyselina aminooctová, kyselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov) |
Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
Kontext: | Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam. |
Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998. |
Poznámka: | Mᵣ 75,07 |