Termín:glycín: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=glycín
 
|Name=glycín
|Definition=kyselina aminooctová,  yselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH;  najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
+
|Definition=kyselina aminooctová,  kyselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH;  najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.

Aktuálna revízia z 13:55, 7. apríl 2020

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina aminooctová, kyselina aminoetánová, glykokol, C₂H₅NO₂, NH₂CH₂-COOH; najjednoduchšia proteogénna, neesenciálna aminokyselina (z hľadiska rastu potkanov)
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.

Kontext: Najbohatším zdrojom Gly je želatína a fibroín. Zo želatíny ho prvý izoloval Braconnot (1819). Aminodusík Gly je ľahko vymeniteľný, preto ak sa má zabezpečiť prívod dusíka potrebného na syntézu iných aminokyselín, pridáva sa vo veľkých množstvách k aminokyselinovým diétam.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. VII. Bratislava: Asklepios 1998.
Poznámka: Mᵣ 75,07