Termín:kyselina cholová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Presun medzi kategoriami) |
|||
Riadok 18: | Riadok 18: | ||
}} | }} | ||
− | [[Category:Medicína]] | + | [[Category:Medicína (pôvodné termíny)]] |
Verzia zo dňa a času 11:16, 14. december 2017
Odporúčaný termín [?]
Oblasť: | Lekárska veda |
Definícia: | primárna žlčová kyselina |
Zdroj: | Wikipédia > Žlčník |
Kontext: | Najdôležitejšou súčasťou žlče sú žlčové kyseliny tvorené z cholesterolu v pečienke. Primárne žlčové kyseliny (kyselina cholová a chenodeoxycholová) sú po vylúčení žlči do čreva premenované na tzv. sekundárne žlčové kyseliny, ktoré sa uplatňujú pri emulgácii primárnych tukov - teda po každom mastnom jedle. Strávenie sýtejších pokrmov si žiada niekoľko gramov týchto kyselín. |
Zdroj kontextu: | webová stránka Žena.sk > Zdravie > Choroby > Keď žlčník neposlúcha |
URL: | http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%BDl%C4%8Dn%C3%ADk, http://zena.atlas.sk/ked-zlcnik-neposlucha/zdravie/choroby/501103.html |