Termín:kyselina pikrová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Jedna medziľahlá úprava od rovnakého používateľa nie je zobrazená.) | |||
Riadok 6: | Riadok 6: | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context=Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť | + | |Context=Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť. Na lakmus reaguje kyslo a so zásadami dáva kryštalické soli pikrany (pikráty). Kyslé vlastnosti kyseliny pikrovej vyplývajú z prítomnosti skupín –NO₂. Nitroskupina odčerpáva z ''o''-polohy a ''p''-polohy elektróny silným indukčným a mezomérnym efektom, a tým zoslabuje väzbu O–H a vodík má schopnosť oddisociovať ako protón. Kyselina pikrová sa používa v laboratóriu ako Esbachovo činidlo (rozt. v prostredí kyseliny citrónovej) pri rôznych analýzach, napr. pri Jaffého teste. |
+ | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
+ | |Comment=g. pikros - horký | ||
}} | }} | ||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |