Termín:kyselina sorbová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina sorbová |Definition=ac. sorbicum, kys. 2,4-hexadiénová, ČSL4, CH₃CH=CHCH=CHCOOH; dá sa získať z bobúľ jarabiny (''Sorbus aucuparia L., R…“) |
|||
| Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina sorbová | |Name=kyselina sorbová | ||
| − | |Definition= | + | |Definition=kyselina 2,4-hexadiénová, ČSL4, CH₃CH=CHCH=CHCOOH; dá sa získať z bobúľ jarabiny (''Sorbus aucuparia L., Rosaceae''), v kt. sa vyskytuje vo forme laktónu, tzv. kyseliny parasorbovej |
| − | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
| − | |||
| − | |||
|Synonyms=acidum sorbicum | |Synonyms=acidum sorbicum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
| − | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
| − | |Context= | + | |Context=Kyselina sorbová inhibuje rast kvasníc a plesní, je to antiseptikum a dezinficiens zo skupiny org. zlúč. kyslíka, kt. sa používa vo farm. ako konzervant. Pôsobí len na mikroorganizmy produkujúce katalázu. Antimikróbiový účinok je pri pH > 4,5. Je vhodná na konzervovanie perorálnych a topických prípravkov. Používa sa sa jej draselná soľ (napr. syrov) a fungistatikum. |
| − | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
}} | }} | ||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] | ||
Aktuálna revízia z 09:36, 2. október 2019
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | chémia |
| Definícia: | kyselina 2,4-hexadiénová, ČSL4, CH₃CH=CHCH=CHCOOH; dá sa získať z bobúľ jarabiny (Sorbus aucuparia L., Rosaceae), v kt. sa vyskytuje vo forme laktónu, tzv. kyseliny parasorbovej |
| Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Kontext: | Kyselina sorbová inhibuje rast kvasníc a plesní, je to antiseptikum a dezinficiens zo skupiny org. zlúč. kyslíka, kt. sa používa vo farm. ako konzervant. Pôsobí len na mikroorganizmy produkujúce katalázu. Antimikróbiový účinok je pri pH > 4,5. Je vhodná na konzervovanie perorálnych a topických prípravkov. Používa sa sa jej draselná soľ (napr. syrov) a fungistatikum. |
| Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Synonymum: | acidum sorbicum |