Termín:kyselina pikrová: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(3 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) | |||
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina pikrová | |Name=kyselina pikrová | ||
− | |Definition= | + | |Definition=2,4,6-trinitrofenol, slabožltá kryštalická látka |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
− | |||
− | |||
|Synonyms=acidum picronitricum | |Synonyms=acidum picronitricum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
− | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
− | |Context= | + | |Context=Vo vode je ťažko rozp., rozt. je žlto sfarbený. Má veľmi horkú chuť. Na lakmus reaguje kyslo a so zásadami dáva kryštalické soli pikrany (pikráty). Kyslé vlastnosti kyseliny pikrovej vyplývajú z prítomnosti skupín –NO₂. Nitroskupina odčerpáva z ''o''-polohy a ''p''-polohy elektróny silným indukčným a mezomérnym efektom, a tým zoslabuje väzbu O–H a vodík má schopnosť oddisociovať ako protón. Kyselina pikrová sa používa v laboratóriu ako Esbachovo činidlo (rozt. v prostredí kyseliny citrónovej) pri rôznych analýzach, napr. pri Jaffého teste. |
− | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
− | + | |Comment=g. pikros - horký | |
− | |||
− | |||
− | |Comment= | ||
}} | }} | ||
− | |||
− | |||
− | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] |