Termín:kyselina jablčná: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina jablčná |Definition=ac. malicum; kys. hydroxybutándiová; kys. monohydroxyjantárová; kys. hydroxydikarboxylová kys., kt. je známa v 2 optick…“)
 
 
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=kyselina jablčná
 
|Name=kyselina jablčná
|Definition=ac. malicum; kys. hydroxybutándiová; kys. monohydroxyjantárová; kys. hydroxydikarboxylová kys., kt. je známa v 2 opticky aktívnych formách [D(+)- a L(–)-] a v racemickej zmesi. Kys. L(–)jablčná sa vyskytuje v rastlinstve voľná, ako aj vo forme solí jablčnanov (malátov), najmä v kyslých jablkách, nezrelom hrozne, slivkách, čerešniach, jarabinách a malinách. V organizme je súčasťou Krebsovho cyklu, v kt. vzniká ako produkt hydratácie kys. fumarovej účinkom enzýmu fumaráthydratázy. K. j. sa ďalej oxiduje na kys. oxaloctovú účinkom malátdehydrogenázy.
+
|Definition=kyselina hydroxybutándiová; kyselina monohydroxyjantárová; kyselina hydroxydikarboxylová, ktorá je známa v 2 opticky aktívnych formách [D(+)- a L(–)-] a v racemickej zmesi
|Localized definitions=
 
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
|Localized fields=
 
|Related terms=
 
 
|Synonyms=acidum malicum
 
|Synonyms=acidum malicum
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Translations=
 
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Context=Kyselina L(–)jablčná sa vyskytuje v rastlinstve voľná, ako aj vo forme solí jablčnanov (malátov), najmä v kyslých jablkách, nezrelom hrozne, slivkách, čerešniach, jarabinách a malinách. V organizme je súčasťou Krebsovho cyklu, v ktorom vzniká ako produkt hydratácie kyseliny fumarovej účinkom enzýmu fumaráthydratázy. Kyselina jablčná sa ďalej oxiduje na kyselinu oxaloctovú účinkom malátdehydrogenázy.
|Context source=
+
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|URL=
 
|Localized URLs=
 
|Approved=
 
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
 
 
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 09:15, 2. október 2019

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: kyselina hydroxybutándiová; kyselina monohydroxyjantárová; kyselina hydroxydikarboxylová, ktorá je známa v 2 opticky aktívnych formách [D(+)- a L(–)-] a v racemickej zmesi
Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Kyselina L(–)jablčná sa vyskytuje v rastlinstve voľná, ako aj vo forme solí jablčnanov (malátov), najmä v kyslých jablkách, nezrelom hrozne, slivkách, čerešniach, jarabinách a malinách. V organizme je súčasťou Krebsovho cyklu, v ktorom vzniká ako produkt hydratácie kyseliny fumarovej účinkom enzýmu fumaráthydratázy. Kyselina jablčná sa ďalej oxiduje na kyselinu oxaloctovú účinkom malátdehydrogenázy.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum malicum