Termín:kyselina mravčia: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
(Vytvorená stránka „{{Term |Name=kyselina mravčia |Definition=ac. formicicum, HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kys. Vo voľnej forme je kys. mrav…“) |
|||
| (2 medziľahlé úpravy od rovnakého používateľa nie sú zobrazené.) | |||
| Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=kyselina mravčia | |Name=kyselina mravčia | ||
| − | |Definition= | + | |Definition=HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kyselina |
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
|Field=chémia | |Field=chémia | ||
| − | |||
| − | |||
|Synonyms=acidum formicicum | |Synonyms=acidum formicicum | ||
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | |Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. | ||
| − | |||
|Acceptability=Odporúčaný | |Acceptability=Odporúčaný | ||
| − | |Context= | + | |Context=Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov, v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná acidum formicicum je bezfarebná tekutina ostrého zápachu. Reaguje nielen ako kyselina, ale aj ako aldehyd, čo sa prejavuje najmä v jej redukčnom účinku. Kyselina mravčia sa používa ako konzervant ovocných štiav a na dezinfekciu; má totiž podobný baktericídny účinok ako formaldehyd. Okrem toho má kardiotonický, muskulotonický a diuretický účinok. |
| − | |Context source= | + | |Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| − | + | |Comment=l. ''formica'' mravec | |
| − | |||
| − | |||
| − | |Comment= | ||
}} | }} | ||
| − | |||
| − | |||
| − | |||
[[Category:Medicína]] | [[Category:Medicína]] | ||
Aktuálna revízia z 15:57, 14. apríl 2020
Odporúčaný termín [?]
| Oblasť: | chémia |
| Definícia: | HCOOH, najsilnejšia jednosýtna nasýtená alifatická (monokarboxylová) kyselina |
| Zdroj: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Kontext: | Vo voľnej forme je kyselina mravčia v tele mravcov, v žihľave, v niektorom ovocí, vo svalstve ap., kde vzniká oxidačnými pochodmi. Bezvodná acidum formicicum je bezfarebná tekutina ostrého zápachu. Reaguje nielen ako kyselina, ale aj ako aldehyd, čo sa prejavuje najmä v jej redukčnom účinku. Kyselina mravčia sa používa ako konzervant ovocných štiav a na dezinfekciu; má totiž podobný baktericídny účinok ako formaldehyd. Okrem toho má kardiotonický, muskulotonický a diuretický účinok. |
| Zdroj kontextu: | Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993. |
| Synonymum: | acidum formicicum |
| Poznámka: | l. formica mravec |