Termín:kyselina citrónová: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
(Jedna medziľahlá úprava od rovnakého používateľa nie je zobrazená.)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=kyselina citrónová
 
|Name=kyselina citrónová
|Definition=ac. citricum, ČSL 4, kys. citrónová, kys. 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kys. hydroxytrikarbalylová, ''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14.
+
|Definition=ČSL 4, kyselina citrónová, kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kyselina hydroxytrikarbalylová
  
 
H₂ – CH – COOH
 
H₂ – CH – COOH
Riadok 8: Riadok 8:
  
 
H₂ – CH – COOH
 
H₂ – CH – COOH
 
K. c. tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky al. biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej
 
chuti, kt. kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme. Pomocná látka.
 
 
''Dôkaz''
 
 
a) Asi 0,2 g sa rozpustí v 5,0 ml vody, pridajú sa 2,0 ml rozt. chloridu vápenatého, 2 kv. rozt. bromtymolovej modrej a po kvapkách zriedený rozt. hydroxidu sodného do modrého sfarbenia. Povarením sa vylučuje biela zrazenina.
 
 
b) Asi 0,05 g sa po pridaní 50 mg rezorcinolu a 4 kv. konc. kys. sírovej opatrne zahreje v skúmavke, až sa práve rozpustí za mierneho šumenia. Po vychladnutí sa pridá 10,0 ml vody a zriedený rozt. amoniaku do zásaditej reakcie; rozt. fluoreskuje svetlo modro.
 
 
K. c. sa vyskytuje v rastlinách a plodoch (najmä v nezrelých citrónoch 6 – 10 %); v organizme sa nachádza vo všetkých telových tekutinách. Je súčasťou cyklu trikarboxylových kyselín (Krebsov
 
cyklus).
 
 
K. c. má laxačný účinok. Zvonka sa používa pri konjunktivitíde novorodencov. K. c. je súčasťou niekt. šumivých práškov, napr. Magnesium citricum effervescens (zmes MgCO₃ a Na₂CO₃ s a. c. a cukrom).
 
 
Ako trojsýtna kys. tvorí tri rady solí citrónany (citráty, ''Salia citrata''). V materskom i kravskom mlieku sa vyskytuje malé množstvo citrónanu vápenatého. Citrónan sodný (ČSL 4 ''Natrium citricum'') je
 
súčasťou krvných konzervancií ([[ACD]]) a Benedictovho činidla na cukor v moči. Používa sa ako
 
antikoagulans (napr. pri vyšetrovaní rýchlosti sedimentácie krviniek); vo forme železitej soli sa
 
používa ako hemopoetikum.
 
 
Toxický účinok k. c. sa dostavuje po požití vyše 25 g. Otrava sa prejavuje podobne ako pri kys. oxalovej (priamy účinok kys. na sliznice, následky tvorby chelátov s vápnikom a hypokalciémie s tvorbou citrónanu vápenatého).
 
 
Zahrievaním a. c. odštepuje molekulu vody za vzniku -hydroxykyselín (3-hydroxykyselín), príp. čiastočne dekarboxyluje za vzniku nenasýtených uhľovodíkov.
 
|Localized definitions=
 
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
|Localized fields=
 
|Related terms=
 
 
|Synonyms=acidum citricum
 
|Synonyms=acidum citricum
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Translations=
 
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Context=Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme.
|Context source=
+
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|URL=
+
|Comment=''M''ᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14.
|Localized URLs=
 
|Approved=
 
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
 
 
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 16:17, 14. apríl 2020

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: chémia
Definícia: ČSL 4, kyselina citrónová, kyselina 2-hydroxy-1,2,3-propántrikarboxylová, kyselina hydroxytrikarbalylová

H₂ – CH – COOH

HO – C – COOH

H₂ – CH – COOH

Zdroj: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.

Kontext: Kyselina citrónová tvorí bezfarebné, priesvitné kryštáliky alebo biely kryštalický prášok, bez zápachu, príjemne kyslej chuti, ktorá kryštalizuje s jednou mol. vody; okolo 30 °C začína strácať kryštálovú vodu. Je ľahko rozp. vo vode a v 95 % liehu, veľmi ťažko rozp. v chloroforme.
Zdroj kontextu: Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
Synonymum: acidum citricum
Poznámka: Mᵣ bezvodej je 192,12, monohydrátu 210,14.