Termín:kyselina chlorečná: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
(Jedna medziľahlá úprava od rovnakého používateľa nie je zobrazená.)
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=kyselina chlorečná
 
|Name=kyselina chlorečná
|Definition=ac. chloricum, HClO₃ nestála silná jednosýtna kys., známa len v rozt., kt. je bezfarebný a má oxidačné vlastnosti. Je to silná jednosýtna kys. Pripravuje sa reakciou chlorečnanu bárnatého Ba(ClO₃)₂ so zriedenou kys. sírovou H₂SO₄ + Ba(ClO₃)₂= 2HClO₃ + BaSO₄↓. Vzniká bezfarebný rozt., kt. sa môže vo vákuu zahustiť bez rozkladu na ~ 40 % rozt. HClO₃. Pri vyššom obsahu sa postupne rozkladá. Jej soli – chlorečnany (MˡClO₃, Salia chlorica) sú rozp. vo vode a pôsobia oxidačne. Vo väčšom množstve (> 1 g) sú jedovaté, vyvolávajú methemoglobinémiu. Za vyššej teploty poskytujú kyslík oxidovateľným látkam. Ich zmesi s takýmito látkami (síra, uhlie, cukor) pri zahriatí al. roztieraní vybuchujú.
+
|Definition=nestála silná jednosýtna kyselina, známa len v rozt., ktorý je bezfarebný a má oxidačné vlastnosti
|Localized definitions=
 
 
|Field=chémia
 
|Field=chémia
|Localized fields=
+
|Related terms=chlór
|Related terms=
 
 
|Synonyms=acidum chloricum
 
|Synonyms=acidum chloricum
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
 
|Bibliography=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|Translations=
+
|Empirical formula=HClO₃
 
|Acceptability=Odporúčaný
 
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=
+
|Context=Je to silná jednosýtna kyselina. Pripravuje sa reakciou chlorečnanu bárnatého Ba(ClO₃)₂ so zriedenou kys. sírovou H₂SO₄ + Ba(ClO₃)₂= 2HClO₃ + BaSO₄↓. Vzniká bezfarebný rozt., ktorý sa môže vo vákuu zahustiť bez rozkladu na ~ 40 % rozt. HClO₃. Pri vyššom obsahu sa postupne rozkladá. Jej soli – chlorečnany (MˡClO₃, Salia chlorica) sú rozp. vo vode a pôsobia oxidačne. Vo väčšom množstve (> 1 g) sú jedovaté, vyvolávajú methemoglobinémiu. Za vyššej teploty poskytujú kyslík oxidovateľným látkam. Ich zmesi s takýmito látkami (síra, uhlie, cukor) pri zahriatí al. roztieraní vybuchujú.
|Context source=
+
|Context source=Kadlec, O. et al.: Encyklopédia medicíny. I. Bratislava: Asklepios 1993.
|URL=
 
|Localized URLs=
 
|Approved=
 
|Comment=
 
 
}}
 
}}
 
 
 
 
[[Category:Medicína]]
 
[[Category:Medicína]]

Aktuálna revízia z 15:21, 14. apríl 2020