Termín:autooxidácia: Rozdiel medzi revíziami

Z STD
Prejsť na: navigácia, hľadanie
 
 
Riadok 1: Riadok 1:
 
{{Term
 
{{Term
 
|Name=autooxidácia
 
|Name=autooxidácia
|Definition=oxidace přímým stykem s kyslíkem zejm. vzdušným při běžné teplotě
+
|Definition=pomalá, bezplameňová, reťazová radikálová redoxná reakcia s kyslíkom prebiehajúca samovoľne, v dôsledku absorpcie UV žiarenia alebo pôsobenia iniciátora
 
|Localized definitions=
 
|Localized definitions=
|Field=
+
|Field=Chémia
 
|Localized fields=
 
|Localized fields=
|Related terms=oxidácia ¹, oxidácia ²
+
|Related terms=
 
|Synonyms=
 
|Synonyms=
|Bibliography=
+
|Bibliography=expert v oblasti chémie (Slovenská technická univerzita v Bratislave) podľa: PARKER, S.P. a i.: Dictionary of Chemistry (2nd. ed.), New York, McGraw-Hill Comp., 2003, ISBN-13: 978-0071410465
|Translations={{Translation|Language=cs|Localized form=autooxidace}}
+
|Translations=
|Acceptability=Normalizovaný
+
|Acceptability=Odporúčaný
|Context=autooxidácia glukózy, lipidov
+
|Context=Voľné radikály vznikajú pôsobením rozličných faktorov v rôznych prostrediach. Zvýšená pozornosť sa venuje tvorbe voľných radikálov v potravinách a ich vplyvu na vznik produktov '''autooxidácie'''. Tieto nežiaduce procesy sú spomalené prítomnosťou antioxidantov, ktoré môžu byť prírodné alebo syntetické.
|Context source=
+
|Context source=BRINDZOVÁ, L. a i.: Vznik voľných radikálov a ich eliminácia prírodnými antioxidantami ovsa, Bulletin potravinárskeho výskumu, 44 (2005) 27
 
|URL=
 
|URL=
 
|Localized URLs=
 
|Localized URLs=
Riadok 18: Riadok 18:
 
}}
 
}}
  
 
+
[[Category:Chémia]]
 
 
[[Category:Technika]]
 

Aktuálna revízia z 12:51, 14. júl 2016

Odporúčaný termín [?]

Oblasť: Chémia
Definícia: pomalá, bezplameňová, reťazová radikálová redoxná reakcia s kyslíkom prebiehajúca samovoľne, v dôsledku absorpcie UV žiarenia alebo pôsobenia iniciátora
Zdroj: expert v oblasti chémie (Slovenská technická univerzita v Bratislave) podľa: PARKER, S.P. a i.: Dictionary of Chemistry (2nd. ed.), New York, McGraw-Hill Comp., 2003, ISBN-13: 978-0071410465

Kontext: Voľné radikály vznikajú pôsobením rozličných faktorov v rôznych prostrediach. Zvýšená pozornosť sa venuje tvorbe voľných radikálov v potravinách a ich vplyvu na vznik produktov autooxidácie. Tieto nežiaduce procesy sú spomalené prítomnosťou antioxidantov, ktoré môžu byť prírodné alebo syntetické.
Zdroj kontextu: BRINDZOVÁ, L. a i.: Vznik voľných radikálov a ich eliminácia prírodnými antioxidantami ovsa, Bulletin potravinárskeho výskumu, 44 (2005) 27