Termín:autooxidácia: Rozdiel medzi revíziami
Z STD
Riadok 1: | Riadok 1: | ||
{{Term | {{Term | ||
|Name=autooxidácia | |Name=autooxidácia | ||
− | |Definition= | + | |Definition=pomalá, bezplameňová, reťazová radikálová redoxná reakcia s kyslíkom prebiehajúca samovoľne, v dôsledku absorpcie UV žiarenia alebo pôsobenia iniciátora |
|Localized definitions= | |Localized definitions= | ||
− | |Field= | + | |Field=Chémia |
|Localized fields= | |Localized fields= | ||
− | |Related terms= | + | |Related terms= |
|Synonyms= | |Synonyms= | ||
− | |Bibliography= | + | |Bibliography=expert v oblasti chémie (Slovenská technická univerzita v Bratislave) podľa: PARKER, S.P. a i.: Dictionary of Chemistry (2nd. ed.), New York, McGraw-Hill Comp., 2003, ISBN-13: 978-0071410465 |
− | |Translations= | + | |Translations= |
− | |Acceptability= | + | |Acceptability=Odporúčaný |
− | |Context= | + | |Context=Voľné radikály vznikajú pôsobením rozličných faktorov v rôznych prostrediach. Zvýšená pozornosť sa venuje tvorbe voľných radikálov v potravinách a ich vplyvu na vznik produktov '''autooxidácie'''. Tieto nežiaduce procesy sú spomalené prítomnosťou antioxidantov, ktoré môžu byť prírodné alebo syntetické. |
− | |Context source= | + | |Context source=BRINDZOVÁ, L. a i.: Vznik voľných radikálov a ich eliminácia prírodnými antioxidantami ovsa, Bulletin potravinárskeho výskumu, 44 (2005) 27 |
|URL= | |URL= | ||
|Localized URLs= | |Localized URLs= | ||
Riadok 18: | Riadok 18: | ||
}} | }} | ||
− | + | [[Category:Chémia]] | |
− | |||
− | [[Category: |
Aktuálna revízia z 11:51, 14. júl 2016
Nezverejnený termínNa termíne autooxidácia a iných termínoch kategórie Chémia ešte pracujeme. V tomto momente je obsah stránky neprístupný.
Späť na hlavnú stránku.